"Am dorit să surprindem frumosul chiar în locuri în care majoritatea celorlalţi se blochează în urât." (Francisc Mraz Ferko)

PRACTIC



Portrait Posing Tips- How to Help People to Relax and Take Better Photos

The Most Valuable Photography Tips Ever – Results of a Social Media Survey



Clone vs Heal in Lightroom 5

http://www.lynda.com/Lightroom-tutorials/Spot-removal-Clone-versus-Heal/138291/142257-4.html

4 Tips for Natural Looking Portraits

10 Portrait Tips to Take Your Photography 

to the Next Level

10 Ways to Take Stunning Portraits


Lightroom 5: Backup Strategies from Julieanne Kost


Top 3 Basic Portrait Photography Settings

portrait with blurred background

Despre DxO



Lightroom 5: Organizing Your Images





Processing a Photo With Nik Silver Efex Pro 2 & Lightroom (Training Tutorial)


10 Tips to Improve Lightroom’s Speed and Performance Without Additional Hardware
http://digital-photography-school.com/10-tips-to-improve-lightrooms-speed-and-performance-without-additional-hardware/

Fotografia de portret
Trei articole interesante:
1. 6 Portrait Lighting Patterns Every Photographer Should Know (http://digital-photography-school.com/6-portrait-lighting-patterns-every-photographer-should-know)2. Lighting Ratios to Make or Break your Portrait (http://digital-photography-school.com/lighting-ratios-to-make-or-break-your-portrait)
3. Using Facial View and Camera Angle to take Flattering Portraits (http://digital-photography-school.com/using-facial-view-and-camera-angle-to-flatter-your-portrait-subject)

Despre DGN: avantaje si metode de transformare a fisierelor RAW in DNG



Schimbarea culorii parului in Photoshop


Noutatile aduse de Adobe Camera Raw 8.6



Introduction to Composition for Street Photography Presentation (Gulf Photo Plus 2014)

10 trucuri ce vor imbunatatii dramatic fotografiile voastre



Pentru incepatori: triunghiul expunerii

pentru incepatori: Triunghiul expunerii


Lightroom 5 - 10 secrete pe care le vei indragi



Lightroom 5 - cresterea performantei

Cateva sfaturi despre cresterea performantei in lucrul cu Lightroom 5: software, hardware, dimensiunea fisierelor, catalogul etc.



Cateva reguli de compozitie in fotografie


Lightroom 5 - Improved Book Creation Experience

Discover the new enhancements made to the Book module including page numbering, easier text creation, and custom templates. 


 

Lightroom 5 - Smart Previews

Learn how to create lightweight, efficient Smart Previews to work with offline images in Lightroom.



Gidul fotografului (incepator)

informatii extrem de interesante pentru incepatori (si nu numai) si frumos explicate si ilustrate...



http://www.thephotoargus.com/resources/15-must-see-cheatsheets-and-infographics-for-photographers/

Gestionarea fotografiilor in Adobe Lightoom: colectiile
O prezentare extrem de utila mai ales daca apuci sa o vezi la inceputul vietii de fotograf in general, sau a lucrului cu Adobe Lightroom in special. Veti invata (cel putin o varianta) despre modul in care va guteti gestiona fotografiile prin utilizarea unei facilitati extrem de utile din Lightroom: colectiile
Ce inseamna o colectie? O grupa de fotografii asociate dupa un criteriu comun. De exemplu un proiect pe o anumita tema: animale. Se poate crea o grupa virtuala (atentie, foarte interesant) de imagini la tema respectiva. Important este ca imaginile nu se muta din locul lor, deci nu se creaza duplicate. 
In felul acesta putem crea grupe multiple de imagini din aceleasi imagini sursa, fara a le muta din loc. Editarea unei imagini intr-o grupa se evidentiaza in toate grupele din care imaginea respeciva face parte.
Ce poate fi o colectie? Depinde de imaginatia fiecaruia: ... Rezultatul sortarii imaginilor dupa o tura fotografica... proiecte... imagini alese pentru o expozitie sau un concurs... portofoliul propriu... practic orice va imaginati... 
Succes in organizarea fotografiilor. Cand ai 300 e usor... sa vedeti cand ai 50.000 cum e... :)





The 15 Features of Your DSLR That Every Photographer Should Know
Un tutorial foarte util dar si interesant mai ales pentru incepatori, dar nu numai (am avut ocazia sa vad colegi fotografi cu mari "pretentii" si scule pe masura care nu aveau habar de lucrurile elementare prezentate aici... ). Vi-l recomand cu caldura. Vedeti-l in tihna si fiti atenti la fiecare detaliu oricat de neimportant vi se va parea... e important pentru intelegerea bazelor fotografiei... tehnica... de abia de aici incolo incepe compozitia... creatia... Spor la vizionat!... 





Cum realizati un portret in lumina directa a soarelui

Cum controland toale elementele precum vantul si lumina tare a soarelui? Cateva sfaturi si apoi explicatii pe imaginile realizate.







Conturarea muchiilor (sharpening) in Lightroom
Un tutorial care explica notiunile de baza si modul de lucru al functiilor de sharpening - conturarea, ascutirea muchiilor. Extrem de simplu si cu rezultate spectaculoase.




Prelucrarea fotografiilor alb/negru in Lightroom 4 - cateva sfaturi
Iata cum, in cativa pasi, veti transforma o fotografie color in una alb/negru si veti face cateva prelucrari extrem de simple pe ea. Rezultatul este unul spectaculos. 



Mai multe articole despre Lightroom pe: https://www.facebook.com/lightroom?ref=stream


Importul fotografiilor in Lightroom

Cateva sfaturi practice despre importul fotografiilor in Lightroom (de pe card sau de pe hard disk) si organizarea acestora in biblioteca Lightroom.





Copie virtuala vs. versiune instantanee in Lightroom
Lightroom vine cu doua functionalitati extrem de importante pentru prelucrarea si gestionarea imaginilor: copie virtuala si versiune instantanee a imagini. Diferenta esentiala intre ele este ca o versiune instantanee poate fi copiata in mai multe colectii (grupari arbitrare de imagini) iar modificarile facute in cadrul fiecarei colectii nu se rasfrang si asupra originalului. O copie instantanee este starea la un moment dat in evolutia editarii. Ea nu pastreaza un istoric, deci nu poate fi modificata (in urma) si poate oricand fi restaurata. O copie virtuala insa este foarte utila daca, in cadrul aceleiasi colectii, dorim sa cream mai multe variante ale aceleiasi fotografii. De retinut ca in nici unul dintre cazuri NU se multiplica sursa - fotografia de baza - pe hard disc, ci doar se creaza imagini virtuale in baza de date a programului. Pe hard disk veti avea mereu doar originalul. 





 

abc-ul prelucrarii unei fotografii RAW in Lightroom3
O prezentare extrem de utila mai ales celor care nu au avut inca curajul sa se apropie de Lightroom. Este o trecere in revista a principalelor comenzi si functii utilizate pentru prelucrarea unei imagini in format RAW, de la inceput (asa cum este descarcata din aparat) pana la final. Chiar daca prezentarea nu intra in detaliu in explicarea functiilor utilizate, faptul ca de acum veti sti care este calea de urmat este, zic eu, un mare pas inainte. Plus ca iti da curaj. Fotografii avansati sa nu se supere... :)
 



 



Despre smart-objects in Photoshop

Desi un concept relativ vechi (de la CS3) utilizarea obiectelor inteligente (smart objects), desi extrem de avantajoasa pentru ca nu se produc modificari efective pe imaginea prelucrata, nu este utilizata, sau nu este utilizata suficient de mult pentru ca multa lume nu o cunoaste. Practic, modificarile aduse unei imagini sunt pastrate intr-un fisier atasat, iar la "citirea" imaginii, aceasta este afisata in conformnitate cu setarile din fisier (asta asa ca sa dam o explicatie mai simpla fenomenului).

Corectarea muchiilor (sharpening) in Adobe Lightroom 3 O alta facilitate deosebit de utila in Lightroom este functia de sharpening (din grupul de functii Detail). Cei care au mai lucrat au incercat-o probabil, dar putin dintre voi au vazut ce se intampla daca, odata cu manevrarea cursoarelor functiei tinem apasata tasta ALT. Puteti astfel controla vizual ce se intampla si cum actioneaza fiecare parametru.   Optiunea "Lens Blur Filter"   In episodul de fata este prezentata o facilitate importanta pentru fotografi: filtrul Lens Blur cu ajutorul caruia puteti simula blurarea imaginii datorita campul de profunzime (controlata de diafragma) intr-o fotografie in care acesta (blurul) lipseste.   Reducerea zgomotului imaginii in Adobe Photoshop Lightroom 3
Una dintre marile probleme in fotografia digitala este zgomotul pe imagine dat fie de utilizare unei sensibilitati ISO mari, fie de fotografierea cu timpi lungi de expunere. Utilizarea unei iluminari suplimentare nu este intotdeuna o solutie (uneori strica compozitia), iar de cele mai multe ori… nu o avem la indemana.

Iata cum putem rezolva foarte efficient si elegant aceasta problema in Lightroom 3. Si inca ceva: daca “trageti” RAW, puteti renunta (adica OFF) fara grija la setarile de compensare a zgomotului din aparat (pentru ISO mare sau timp mare de expunere). In felul acesta mai aveti un castig neasteptat: cadenta de fotografiere poate creste cu pana la 20-25% (pe incercatelea… :).
Am lasat ambele prezentari, desi fiecare dintre cele doua are multe parti commune, dar sunt si detalii care apar distinct in fiecare. COMENTARIU: Pe raw, compensarea la ISO mare nu-si are rostul, pentru ca nu are nici un efect asupra fisierului raw (cu exceptia JPEG-ului integrat in raw), in schimb compensarea la timpi mari de expunere NU trebuie dezactivata, pentru ca nu este o chestie facuta in software, deci nu poate fi facuta la post-procesare. Aceasta compensare la timpi lungi de expunere consta intr-o a doua expunere, la intuneric, cu aceeasi durata ca si expunerea principala. Aceasta "imagine" se scade din imaginea originala, in format raw, iar rezultatul este scris pe cardul aparatului. Scopul principal al acestei proceduri este compensarea fenomenului de "amp glow" (pete rosiatice in unele zone ale imaginii) care se manifesta doar la timpi lungi de expunere. Dan


Adaugarea informatiilor personale (ex: date despre autor) intr-o fotografie
Pe masura ce avansam in activitatea fotografica, ne dorim sa facem putina ordine. Vedeti aici cum puteti completa intr-o fotografie, in cadrul programului Lightroom, informatiile implicite EXIF cu date personale: numele autorului, date despre acesta (tel, e-mail, website, blog etc.), statutul copyright-ului, date ce vor fi salvate impreuna cu fotografia. 
Photoshop CS5 - compunerea imaginilor
Cateva tehnici de baza simple dar cu rezultate spectaculoase in compunerea imaginilor in Photoshop CS5: layere, masti si transparenta.
Lightroom sau Camera Raw din Photoshop?
Multi fotografi vor sa stie daca exista vreo diferenta intre utilizarea Lightroom pentru editarea fotografiilor fata de utilizarea optiunii Camera Raw disponibila la deschiderea fotografiei in Photoshop via Bridge. Este vorba de aceeasi tehnologie Camera Raw (avand in vedere ca functiile sunt asemanatoare/identice)?
Tiparirea fotografiilor in Adobe Lightroom
Foarte multi fotografi, mai ales la inceput de drum, neglijam acest aspect, al tiparirii fotografiilor. Preocupati fiind de imbunatatirea tehnicii fotografice ne multumim cu vizualizarea imaginilor pe ecran. Vine si momentul  in care dorim sa tiparim fotografiile si ne trezim in fata multor intrebari: la ce rezolutie, cum incadram, ce format alegem sau cum cream un fotomontaj. Iata cateva raspunsuri la aceste intrebari. Iata cat de elegant si simplu rezolva Lightroom problema tiparirii fotografiilor: simplitatea data de template-urile disponibile in program si eleganta data de libertatea de a crea compozitii sunt doar doua dintre argumentele care te cuceresc. Incercati si o sa vedeti ca am dreptate. 
Modificarea culorilor in Adobe Lightroom
Un episod foarte interesant unde veti invata cum puteti ajusta culorile unei fotografii si cum sunt ele influentate de pricipalele caracteristici (expunere, saturatie, contrast etc.). Veti invata apoi cum sa transferati un set de actiuni facute pe o fotografie, alteia sau unui grup de fotografii. In final veti invata un lucru extrem de util: cum sa controlati "zgomotul" introdus intr-o fotografie de utilizarea unui ISO cu valoare ridicata. De acum incolo nu trebuie sa va mai fie teama sa fotografiati la ISO mare. Si ca un argument in plus pentru fotografierea in format RAW, incercati cele invatate aici pe 2 forografii (de preferinta identice - deci pereche) RAW-JPEG. O sa va convingeti singuri de diferenta si veti avea un criteriu in plus atunci cand veti alege formatul in care fotografiati intr-o anumita situatie. Succes.
Foarte pe scurt: ce este Adobe Lightroom
Putina reclama... :)
10 sfaturi pentru lucrul eficient cu Lightroom (partea a II-a)
Sfaturile din partea a doua sunt utile mai ales acelora care au inceput deja sa lucreze cu programul si inteleg astfel utilitatea lor.
10 sfaturi pentru lucrul eficient cu Lightroom (partea I)
Desi poate acest tutorial ar fi trebuit sa fie primul (pentru ca ne invata cum sa lucram eficient in Lightroom), am preferat sa-l intarzii putin pentru ca toate sfaturile primite aici au alt sens si alta greutate daca ai apucat sa lucrezi putin cu programul. Sunt lucruri simple, dar care iti usureaza mult viata, scutind timp de rutina in favoarea creatiei. Si am sa ma opresc numai la unul dintre ele: crearea colectiilor virtuale. Este o facilitate extrem de utila: ea permite crearea unei colectii de fotografii (de exemplu, pe cele pe care dorim sa le publicam) dintr-o serie mai mare de fotografii (de exemplu: toate fotografiile facute intr-o anume excursie), fara a le duplica. Este practic o colectie de shortcut-uri ale fotografiilor alese. Mai mult, aceasi fotografie poate face parte din mai multe colectii virtuale, ea fiind, fizic, prezenta doar o data pe disc.
 
RAW vs. JPEG
Avantajele si limitarile fotografierii in format RAW fata de JPEG. Practic, in afara dimensiunii mai mari a fisierelor RAW fata de JPEG (un RAW are aproximativ 20 MB la o imagine de 12 MPixeli), utilizarea formatulului RAW aduce numai avantaje, printre care: corectii mai mari si mai precise asupra imaginilor, nealterarea fisierului sursa (a fotografiei) indiferent de setarile/modificarile facute pe imagine (in orice moment un Reset aduce imagine EXACT in starea initiala) etc. Aici veti vedea reglarea temperaturii de culoare (balansul de alb) in cele doua situatii. Mai multe despre diferentele dintre cele doua formate gasiti aici: http://www.kenrockwell.com/tech/raw.htm.
 
CREAREA FILMELOR DIN FOTOGRAFII (SLIDESHOW) DIRECT DIN LIGHTROOM
Fotografiile legate de un anumit eveniment - o excursie, o petrecere, o competitie sportiva etc. - pot fi prezentate intr-un mod placut si usor de transmis realizand un film. Posibilitatea adaugarii unui fond muzical, a unor imagini speciale cu explicatii sau a unui watermark sunt doar cateva dintre posibilitatile oferite de Lightroom. Exportul se poate face inclusiv in format HD.
CORECTIA ABERATIILOR INTRODUSE DE OBIECTIVE/ CORECTIA PERSPECTIVEI IN LIGHTROOM
Una dintre problemele fotografi(i)lor este deformarea imaginilor cauzata de obiective. In Lightroom acest lucru foarte usor de reparat. 
CONVERSIA IMAGINILOR IN ALB/NEGRU IN LIGHTROOM
Una dintre cele mai interesante prezentari ale functiilor din Lightroom, extrem de utila pentru incepatori mai ales.
 
EXPORTUL FOTOGRAFIILOR IN LIGHTROOM
Lightroom poate exporta fotografiile prelucrate pentru diverse scopuri extrem de simplu, punand la dispozitie o serie de facilitati foarte utile:
- pentru postarea lor pe Internet (si se pot impune anumite restrictii de dimensiune - dimensiunea maxima a fisierului, dimensiunea maxima a unei laturi etc.)
- tranmiterea lor prin e-mail
- export in alte formate (TIFF, PSD, DNG etc.)
In continuare sunt prezentate si explicate setarile pentru exportul fotografiilor din Lightroom: 

Niciun comentariu: